Waargebeurde verhalen die laten zien op welke wijze collega’s manieren vinden om aan te sluiten bij de leefwereld van kinderen, jongeren en ouders. Wat is voor hen goede zorg? Wat is hun leefsituatie en hoe krijg je zicht op de bestaanszekerheid? Wat zijn doorbraken en maatwerkoplossingen waardoor het gezin minder aan het ‘overleven’ is en hun stress afneemt? Zodat samenleven weer beter lukt en onze hulp daadwerkelijk beklijft.
We hopen dat de praktijkverhalen je inspireren en uitnodigen om je steeds te verdiepen in de levens van de kinderen, jongeren en gezinnen aan wie jij hulp biedt en wat er voor hen op het spel staat:
Welk perspectief kies jij?
Als professionals willen we geraakt worden en aansluiten op wat er voor kinderen, jongeren en ouders wezenlijk toe doet. We willen weten hoe hun leven er uit ziet. Wie maken er deel uit van hun leven en hoe zien deze relaties eruit?
Waar verlangen ze naar, wat zijn hun talenten en waar zit hun angst, onzekerheid of pijn?
Kwetsbaarheid maakt ons allemaal menselijk. Maar we willen ervoor zorgen dat jongeren en gezinnen zich mét die kwetsbaarheid voldoende staande houden en zich maximaal ontplooien. We kijken daarom breed naar wat speelt in hun leven, op allerlei vlakken:
Deze manier van werken typeert ons vakmanschap van Levvel. Hierboven vind je een aantal praktijkvoorbeelden hiervan.
Als professionals willen we geraakt worden en aansluiten op wat er voor kinderen, jongeren en ouders wezenlijk toe doet. We willen weten hoe hun leven er uit ziet. Wie maken er deel uit van hun leven en hoe zien deze relaties eruit?
Waar verlangen ze naar, wat zijn hun talenten en waar zit hun angst, onzekerheid of pijn? Kwetsbaarheid maakt ons allemaal menselijk. Maar we willen ervoor zorgen dat jongeren en gezinnen zich mét die kwetsbaarheid voldoende staande kunnen houden en zich maximaal kunnen ontplooien. Brede blik We kijken daarom breed naar wat speelt in hun leven, op allerlei vlakken:
Deze manier van werken typeert het vakmanschap van Levvel. Brede verantwoordelijkheid Naast een brede blik hebben we een brede verantwoordelijkheid. We komen op terreinen die we wellicht van oudsher niet tot onze taak zagen, en moeten ook buiten de jeugdhulp zoeken naar nieuwe oplossingen en maatwerk. Dit vraagt een hoop van ons als professional:
Onze verantwoordelijkheid omvat daarmee het werken vanuit presentie en systeemgericht werken waarbij we maatwerk leveren op de Big 5, waarvan het versterken van support (JIM)2 onderdeel is. Onze beweging Als professionals bewegen we ons voortdurend: door het appél dat op ons afkomt, door (botsende) belangen en (strijdige) doelen en door regels en structuren die al dan niet behulpzaam zijn. Dat vraagt om reflectie (wat staat mij hier te doen?) en regelmatig om moed en doorzettingsvermogen. Hoe gaan we het vakmanschap toepassen in de praktijk? Niemand kan dit alleen. Er is ondersteuning nodig van collega’s, van coaches, van jeugdhulpspecialisten en van behandelcoördinatoren, van leerbegeleiders en trainers, van directie en ondersteunende diensten. Meer en meer richten we die ondersteuning ook vanuit ons vakmanschap in. Meer informatie Voor meer informatie over Vakmanschap en onze manier van werken, neem contact op met projectleider Annemarie van Breugel: a.v.breugel@spirit.nl
1 Big 5: zie spirit.nl/big5 2 JIM: Een JIM (Jouw Ingebrachte Mentor), zie jimwerkt.nl