Vakmanschap

Stress

Verborgen oplossing

Doorbraak

Senait vlucht op vijftienjarige leeftijd vanuit Eritrea naar Nederland en laat daarbij haar pasgeboren dochtertje noodgedwongen achter bij haar schoonzus. Ze woont eerst anderhalf jaar op een begeleid woongroep, daarna verhuist ze naar een zelfstandige studentenwoning in Amsterdam Zuidoost. Ambulant hulpverlener Mallory Janssen helpt haar verhuizen en is vanaf dat moment haar mentor.
Senait (18) is een timide meisje dat met man en macht een leven in Nederland probeert op te bouwen. Ze gaat vijf dagen per week naar de praktijkschool, volgt op woensdagmiddag bijles om beter Nederlands te leren en werkt in de weekenden en vakanties bij een hamburgerketen. Ze krijgt een tegemoetkoming in de studiekosten van € 345,- per maand, dat bedrag vult ze aan met de inkomsten uit haar bijbaan. Maar het niet genoeg om de huur, kleding en eten te kunnen betalen.
Mallory roept de hulp in van twee collega’s van de Helpdesk Vakmanschap (voorheen Verborgen Oplossingen) en gaat met hen, Senait en haar JIM rond de tafel zitten. Een collega tekent een poppetje en vraagt Senait op te noemen wat haar stress oplevert, en zo ontstaat overzicht: het gemis van haar dochtertje, de geldproblemen, de angst in haar huis en buurt, de huurachterstand en dreiging dat ze haar huis uit moest.
Het wordt duidelijk dat de geldproblemen de meeste stress veroorzaken en als katalysator werken voor de andere problemen. Uit het maatwerkbudget lost Spirit daarom de huurachterstand op, en krijgt Senait voor de komende tien maanden €200,- per maand om van te leven.
Dat geeft haar zoveel rust, dat ze weer naar school en werk gaat. Mallory: ‘Ze scoorde vervolgens heel goed op een toets op school, mocht drie dagen per week stage gaan lopen bij de Albert Heijn, en de verwachting is dat ze in het nieuwe schooljaar start met de opleiding zorg en welzijn aan het ROC.’ Vanaf dat moment heeft zij ook recht op studiefinanciering.
Om Senaits basis nu te versterken loopt de maandelijkse bijdrage van Spirit voorlopig nog door. Ondertussen wordt met een advocaat gekeken of haar dochtertje snel naar Nederland kan komen, praat Senait met een psycholoog om over haar angsten heen te komen, en probeert ze wat te sparen. Mallory: ‘Allemaal zaken die weer zijn gaan rollen vanaf het moment dat ze minder stress had.’

Met de dag meer kwetsbaar, lees meer

Terug naar home

Met de dag meer kwetsbaar

Daar komt bij dat Senaits broers en zussen in Eritrea – haar ouders zijn al op jonge leeftijd overleden – veel druk op haar uitoefenen. Ze krijgt steeds vaker foto’s van haar dochtertje doorgestuurd, vervuild, mager en met te weinig of kapotte kleding aan. Senait heeft weinig extra geld, mist haar dochtertje, en ze is ook nog vaak bang als ze alleen thuis is of in de buurt loopt. Ze heeft traumatische ervaringen met mannen, en woont in een woning op de onderste etage met ramen tot op de grond, een plek waar ze zich niet veilig voelt.

Mallory: ‘Ik merkte dat het steeds slechter met Senait ging. Ze at slecht, viel af, had vaak buikpijn. Ze ging steeds minder naar school en werk. Door niet alleen naar haar psychische gesteldheid, maar naar haar gehele situatie te kijken, waaronder haar financiën, kwamen we erachter dat ze een huurachterstand van € 1160,- opgebouwd had en structureel € 200,- per maand tekort kwam.’ De woningbouwvereniging dreigde haar het huis uit te zetten als ze niet betaalde. ‘Die huurachterstand kon ze nooit inlopen, en door alle stress werd ze zo depressief dat ze niet meer naar haar werk en school ging. Omdat ze niet naar school ging, dreigde DUO met het stopzetten van de tegemoetkoming. Ze bleek steeds vaker binnen, zag geen vriendinnen meer en raakte in een isolement. Ze had geen idee hoe ze hier zelf uit moest komen. Ze werd met de dag meer kwetsbaar.’